dinsdag 4 december 2012

Uw kapitaalverzekering in box 1 of in box 3?



Gisteren werd in Tros Radar het probleem met de lopende kapitaalverzekeringen eenvoudig uitgelegd.

Huiseigenaren met een “spaarpot” om op de einddatum van de hypotheek de lening geheel of gedeeltelijk af te betalen, hebben in het verleden de keuze gehad. De verzekering was te koppelen aan de hypotheek, de zogenaamde kapitaalverzekering eigen woning (kew), of er werd een box 3 verzekering van gemaakt.

Hypotheekadviseurs hebben vaak het advies verstrekt om de polis in box 3 te zetten, zodat uzelf de baas blijft over de waarde in de polis. Zodra de waarde in de polis samen met uw spaargeld boven de vrijstelling in box 3 uit komt, kan van de polis alsnog een kew worden gemaakt. Het probleem is nu dat deze omzetting na 1 april 2013 niet meer mogelijk is.

Zie bijgaande video voor een duidelijk uitleg in illustraties:

1 opmerking:

  1. Tja, het is allemaal waar wat Radar stelt. Ik mis alleen alle andere overwegingen dan alleen het belastingvoordeel. Eerder aflossen bijvoorbeeld. Of de overweging dat het onderbrengen van het spaarbedrag in box 1 (met als uiterste een dubbele vrijstelling van twee maal 151.000 euro) vooral goed is voor tweeverdieners, maar voor alleenstaanden of alleenverdieners al veel minder aantrekkelijk is). En de overweging dat het onderbrengen van het spaarbedrag in box 1 gekoppeld is aan een enorm ingewikkeld financieel en fiscaal corset. Een keurslijf waardoor je niet meer flexibel kunt kiezen. In het filmpje wordt vooral de boot of de auto benadrukt als consumptiegoed wat je van je spaargeld in box 3 zou kunnen kopen. Maar wat te denken van ziektekosten die je zelf zou moeten dragen en die niet meer vergoed worden? Toch wel mooi als je zelf kunt bepalen of je een dure behandeling zelf betaalt of dat je je huis er mee aflost..Wij doen het anders, we storten extra in de spaarpolis in box 3. Hiermee besparen we een mooi bedrag aan premie (over het geld dat je maandelijks naar de bank brengt aan levensverzekeringspremie wordt helemaal niet gesproken, dat ben je kwijt zonder belastingvoordeel!)en blijven we volledige hypotheekrenteaftrek genieten.

    En je moet die spaarverzekering in box 1 wel 20 jaar volhouden. In het filmpje wordt gesproken over 15 jaar maar het belastingvoordeel is dan peanuts. Het echte belastingvoordeel komt pas na minimaal 20 jaar.

    Oh ja, in geval van verzekering in box 1 kun je ook fiscale voordelen bij de verzekeringspremie genieten, maar dat gaat vooral voordelig op bij tweeverdienerschap. Dus niet flexibel in geval van scheiding, minder gaan werken vanwege een gehandicapt kind etc.

    Ieder moet zijn weloverwogen keuze maken, maar de info in het filmpje vind ik hoewel juist, toch nogal eenzijdig en onvolledig.

    BeantwoordenVerwijderen