woensdag 21 maart 2018

Hypotheeklasten nog te dragen bij stijging van de rente?

Er zijn in het verleden te hoge hypotheken verstrekt op basis van het inkomen. Zijn de hypotheeklasten ook nog te dragen bij een sterke stijging van de hypotheekrente?

De bank gaat bij het verstrekken van een hypotheek uit van een momentopname. Alleen bij het verstrekken van de hypotheek moet je aan de voorwaarden voldoen om de aangevraagde hypotheek te kunnen krijgen. Bij het aanvragen van een hypotheek in tijden met hoge hypotheekrentes, zal de bank ook een lagere maximale hypotheek verstrekken. De hoogte van de hypotheekrente heeft namelijk een grote invloed op de hoogte van de woonlasten.

Bij het kopen van een huis rekening houden met stijgende hypotheekrentes
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je zelf een rentevast periode kiezen. Je maakt afspraken met de bank over de hoogte van de te betalen hypotheekrente. De meeste huiseigenaren kiezen een rentevast periode van vijf tot tien jaar. Na deze periode moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden. Wat nu als de hypotheekrente fors in gestegen? Stel je hebt een hypotheek van €200.000 met een hypotheekrente van 4%. Als in de volgende rentevast periode de rente is gestegen met 1%, stijgen je bruto maandlasten met €166,67.

In 1982 liep de hypotheekrente op tot 13%
In 1982 ging het slecht met de economie en met de huizenmarkt. De huizenmarkt werd naar beneden getrokken door onbetaalbare hypotheekrentes tot 13%. De kans dat de hypotheekrente op termijn zo hard gaat stijgen is niet groot, maar ook niet uit te sluiten. Als dat wel zou gebeuren, ontstaan er grote financieringsproblemen in Nederland. Daarnaast zullen de huizenprijzen nog verder inzakken en de huizenmarkt zal stagneren met alle gevolgen van dien.

Wapenen tegen sterke stijging van de hypotheeklasten
Bij het afsluiten van een hypotheek of bij het verlengen van de rentevast periode, kun je ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een zo lang mogelijke periode vast te zetten. Als de hypotheekrente wel sterk gaat stijgen, heb je daar geen last van. Een alternatief is om toch te kiezen voor een korte periode om de hypotheekrente vast te zetten. Als bij de verlenging van de rentevast periode blijkt dat de hypotheekrente sterk gestegen is, kun je op dat moment alsnog kiezen voor een langere periode.

Houd rekening met stijgende hypotheekrentes bij het kopen van een huis
Bij het kopen van een huis moet je rekening houden met de slechts mogelijke scenario. Bijvoorbeeld bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid moeten de maandlasten ook nog steeds doorbetaald worden. Daarnaast moet je ook rekening houden met dalende huizenprijzen en sterk stijgende hypotheekrentes. Je kunt rekening houden met de worstcase scenario’s door bijvoorbeeld geen hypotheek af te sluiten op twee inkomens of door niet te kiezen voor de maximale hypotheek op basis van je inkomen.

De bank houdt bij het verstrekken van de hypotheek ook een veiligheidsmarge aan
Sinds 2011 hebben banken hun verstrekkingsbeleid met betrekking tot hypotheken aangescherpt. Ze verstrekken lagere hypotheken in vergelijking met de periode van vóór de kredietcrisis. Daarnaast wordt er tegenwoordig alleen nog maar hypotheken verstrekt waarin er maandelijks wordt afbetaald op de hypotheekschuld. Toch moet je zelf ook nog op blijven letten. Ga niet te zware financiële verplichtingen aan. Je moet er namelijk tot dertig jaar voor blijven betalen.

1 opmerking:

  1. 'Bij het kopen van een huis moet je rekening houden met de slechts mogelijke scenario.'
    Ik ken echt maar heel weinig mensen die dat doen! De meeste mensen gaan voor zo maximaal mogelijk. Ook als dat niet persé hoeft.

    BeantwoordenVerwijderen